Maria Schrader She Said című művében rengeteg dolog van, ami tetszik, de az egyik leglenyűgözőbb dolog a főszereplők kapcsolatai. Annyi nehéz, fontos dolog történik a filmben, hogy Jodi Kantor (Zoe Kazan) és Megan Twohey (Carey Mulligan) házassága elveszik a keveredésben. Olyan ritka, hogy szinte forradalmi. Nem szabad figyelmen kívül hagyni

Kantor és Twohey több hónapon keresztül vizsgálja Harvey Weinstein női alkalmazottai szexuális zaklatását. Ez üzleti utakból, hosszú órákból, valamint éjszakai vagy hétvégi hívásokból áll. A film mindent megtesz annak érdekében, hogy megmutassa mind a nőket, akik továbbra is anyák maradnak gyermekeiknek, és feleségek férjeiknek. Íme az üdítő rész: ez nem nagy baj…Yauas gasf yadba basw raf grgqa haya

Miért esik ki a normából? 100-szor láttad ezt a jelenetet. Egy szorgalmas nő jön be hosszú munkaidő után, és feldúlt férje felkiált: „Túlságosan el van ragadtatva a munkád… elfelejtetted a családodat!” Azt válaszolja: „Ez fontos!” Oda-vissza, oda-vissza. Burkolt nőgyűlölettel mond valamit, végül bocsánatot kér, a film folytatódik.

A She Saidben ennek a legcsekélyebb jele sincs. A férjek egyenrangú partnerként vigyáznak a gyerekekre. Amikor hazajönnek, nem szólnak a túlzott munkáról.

Egyszer Jodi hazajön a férjéhez (Adam Shapiro), és a napjáról kérdezi. Kicsit panaszkodik a gyerekekre és a munkájára, aztán mennek az éjszakájukra. Nincs veszekedés és nincs vita a nemi szerepekről. Egy másik jelenetben, amikor Jodi a számítógépére összpontosít, egy viccet űz azzal kapcsolatban, hogy viszonya van, hogy megnézze, figyel-e. Folytatódik a poén, játékosan nevetnek, megy tovább az élet.

A Twohey háztartás sem más. Gyermekük születése után Megan szülés utáni depresszióban szenved. Férje (Tom Pelphrey) nyugodtan tartja a babát, és megpróbálja megnyugtatni. Amikor visszatér dolgozni, hogy megbirkózzon, nincs vita vagy kifújás. A nyomozás elmélyülésével Megant hívják az éjszaka közepén, vagy sétálni a babával. Felveszi a hívásokat, és visszatér az életbe. Nincs szemforgatás, semmi sunyi megjegyzés.

Miért van ez ekkora eltérés a normától? Rendkívül ésszerű válasz egy férj számára, ha megérti a felesége munkájával járó nyomást. Főleg, ha ez a munka egy oknyomozó újságíró a világ egyik legkiemelkedőbb kirendeltségénél. Arról nem is beszélve, hogy mindkét nő kiépült kapcsolatban van. Mindkét partner tudja, hogy a nők mennyire szeretik (és jók) a munkájukat. Ennek így kell lennie.

Egy hatalmon lévő férfi szörnyű bánásmódja a nőkkel áll a történet élén, de a nők gyengéd tisztelete ellenpontozódik anélkül, hogy nyíltan sugároznák. Senki nem ugrik be tapsolni a férfiaknak, amiért egyenrangúnak tekintik partnerüket. Nem olyasmi, amire rá kell mutatnod. Ez nem lehet észbontó fejlemény. A férfiaknak nagy tisztelettel kell bánniuk feleségükkel, és meg kell osztaniuk kapcsolatuk felelősségét.

Jól dokumentált: a reprezentáció fontos. Ez a két nő független, kitartó, szorgalmas és intelligens. Ők is házasok. A kettőnek nem kell kizárnia egymást. Minden kapcsolat tiszteletre és megértésre épül. Az egészséges kapcsolat ábrázolása létfontosságú, különösen egy ilyen történetben.

Muszáj ilyen frissítőnek lennie? Nem lehet, hogy ez csak a norma, amikor egy férfi tiszteli a nőt azért, aki és amit csinál? A film nem csinál belőle nagy ügyet, és nem is kellene annak lennie. Sajnos ez még mindig nagyon nagy dolog a hollywoodi filmeknél.