A Tool basszusgitárosa, Justin Chancellor új dalok írásakor a zenekarnak. Justin Chancellor megosztotta a Tool megközelítését az új zene komponálásával kapcsolatban. Azt is hozzátette, hogy az egyik legnagyobb probléma az, hogy ne tágítsuk túl az egyes bandatagok által hozott ötleteket. A legutóbbi interjúban Justin Chancellor elmagyarázza, hogyan írnak új Tool zenét.

Justin Chancellor, a Peach együttes egykori tagja 1995-ben csatlakozott a zenekarhoz, és az eredeti basszusgitárost, Paul D’Amourt váltotta. Ennek eredményeként a Chancellor felvette a zenekar második stúdióalbumára, az Ænimára 1996-ban.

YABJA YABJA YABJA YABJA YABJA YABJA YABJA YABJA YABJA YABJA YABJA YABJA YABJA YABJA YABJA YABJA YABJA YABJA YABJA YABJA YABJA YABJA YABJA YABJA YABJA YABJA YABJA YABJA YABJA YABJA YABJA YABJA YABJA YABJA YABJA

 

A Tool mellett Justin Chancellor szerepelt Isis Altered Course and Weight című dalaiban, valamint az Intronaut Valley of Smoke albumának címadó dalában. A kancellár elbeszélte Primus The Valley című dalát is, és közreműködött basszusgitárban a Death Grips Year of the Snitch című albumán, a Disappointeden.

A Tool band nem arról híres, hogy folyamatosan új zenéket rögzít. De a nap végén a Tool tagjai minden zenész hangszeréhez és énekéhez a semmiből készítenek és írnak.

A közelmúltban Dean Delrayvel a Let There Be Talk podcast 71. epizódjában adott interjújában Chancellor elmagyarázza, hogyan ír a Tool új dalokat és albumokat:

„Azok a korai évek után, amikor még új banda voltunk, egy kicsit könnyebb, a dolgok természetesebben jönnek, amikor zenét írunk. És nyilvánvaló, hogy ez híresen megmunkált, a mi kreatív folyamatunk.

„Adam Jonesnak rengeteg ötlete van, mi nagyon egyszerűnek tartjuk. Igyekszünk nem túlfejleszteni saját ötleteinket, amikor bevisszük őket a Tool-ba, hogy építőelemként mutassuk be, majd egymásra pattanunk. Aztán csak megtanuljuk egymás dolgait, és elkezdünk vele játszani.

Néhány nap, a folyamat elején órákig játszunk egy riffen, és ez nagyon élvezetes, aztán eljuthat egy olyan pontra, ahol igazán élvezetes, például egy hétig. Mi mindent rögzítünk, miközben ezt tesszük. Mivel mindannyian LA-ben élünk, nagy a forgalom hazafelé, ezért minden nap CD-ket csináltunk, beülnénk az autóba, és alapvetően folytattuk a munkát. Hazafelé végig hallgatnám. Így mindent magába szívsz, és más szemszögből hallgatod, amit csináltál, mint amikor ténylegesen előadod.

Aztán másnap jöjjön be néhány ötlettel, amelyek feltűntek. De igen, az ilyen ugrálásból is lehet találni dolgokat, de gyakran nagyon sokat ér a tiszta, eredeti ötlet.”

Azonnal kísérleteztek különféle megközelítéseik egyesítésével, és elkészítették az első MTVoid-albumot, a „Nothing’s Matter”-t, miután hamar összebarátkoztak, és Peter követte Kaliforniába. A CD Peter zord hangját mutatja be lengyel anyanyelvén, majd fokozatosan átvált Justin angol nyelvére.

Különböző vendégek segítségével Justin basszusgitárja, más hangszerek, valamint Peter ritmusai és zajvilága.

Matter's Knot
Matter’s Knot albumborító
Az énekes, Peter Mohamed közreműködésével Justin Chancellor MTVoid projektje kilenc év kihagyás után újra felbukkant, és 2023. november 10-én jelenik meg a Lobal Orning Records gondozásában egy új album, a „Matter’s Knot” néven.

Íme néhány vendégzenész ezekhez az albumokhoz:

Brent Hinds (Mastodon)
David Timnick (intronaut)
Andy Morin (Deathgrips)
Isabel Munoz-Newsome (Pumarosa)
Aric Improta (Fever 333 & Night Verses)
Shelee kancellár
Bobby Carlson
Nick Dias
Debbie Ryder