A belga születésű francia színésznő, Virginie Efira 2016 óta felfelé halad, amikor támogatta Isabelle Huppert-t az Oscar-díjas Elle-ben, és elkápráztatta a Justine Triet Victoria ügyvédjét. Ez utóbbi rész megszerezte a thespianus első César-jelölését, majd utalásokat tett Sink vagy Swim, Egy lehetetlen szerelem, Bye Bye Morons, Benedetta és végül, győzelem a Revoir Paris köszönhetően. És mégis, a Francoshpere-en túl, Efira valószínűleg legismertebb Verhoeven őrült apácájáról és kicsit másról. Ez gyorsan megváltozik. 2023 után nem akadályozhatja meg a nemzetközi sztársághoz való emelkedését. 

Ezen a héten az amerikai mozik üdvözölték Madeleine Collins-t, az Efira év harmadik kiadását, miután a többi ember gyermekeiben és a Revoir Párizsban karrier-legjobb munkát végeztek. Csak ketten és mindannyian, akik játszanak, még mindig várják a disztribúciót, hogy a legújabb munkák titán testét készítsék. Egy igazságos világban a következő díjszezon Virginie Efira-t látja a kritikusok szavazásain mindenütt.

A Madeleine Collins a Virginie Efira show, a film nélküle kezdődik...

Antoine Barraud rendező egy nyitott szalonban, amelyet a maximális intrika miatt dekontekstualizáltak, egy csúcsminőségű ruhaüzletbe vezet, szerpentin kamerája anonim szőke után csúszik. A folyamatos mozgás örvényében hiányzik, a jelenet nyugodtan kezdődik az elegancia ünneplésekor, a rejtélyes nő pedig néhány ruhát választ, hogy megpróbálja. A vihar azonban szédülő varázslat, esés, képernyőn kívüli katasztrófa, súlyos halál formájában jelentkezik. Lehetetlen biztos lenni benne, és Barraud nem érdekli a kérdéseink megválaszolását, inkább a Hitchcock-féle preferenciák füstképernyőjét írja elő egyelőre.

És így tovább halad, egy meghatározatlan időre később, amikor egy másik szőke megy körül a napján. Justine Fauvet, egy elfoglalt fordító, akit Efira játszik, és kettős életet él. Svájcban a nő élvezi a jóképű Abdel és hároméves lányuk, Nina idejét. Nagyon sok a feszültség, hogy gyakran el kell távolodnia otthonától, de a hazai birodalom két lépésre van az idilltől. Franciaországban Judith felesége Melvil, a sikeres zenekar karmester, akivel két fia van. Itt is az otthoni távolléte törékeny zavart okoz, de a status quo érvényesül. Valójában a pár új házat keres.

A főszereplő kockázatos viselkedésével szembesülve a film kevéssé hangsúlyozza a bűncselekmény első beindítását, és Efira előadása még nagyobb fokú nem megfelelőséggel kezeli az anyagot. Judith megtévesztése ténykérdés, tehát rendszeresen majdnem második természetűvé váltak. Mivel az előadó nem hangsúlyozza a nő társadalmi unortodoxiáját, a tabu törése sokkolóbbnak érzi magát. Van egy szintű csábítás is a játékban, és a nézőt Judith rejtélyébe vonzza azzal, hogy megtagadja, hogy a vezető hölgy magyarázza magát nekünk, a kamerába, amely gyakran táncol a háztartás és a ragyogás között.

A minden idők legnagyobb képernyő-szereplői ilyen magasztos hírnevet szereznek azáltal, hogy elősegítik egymás és a közönség közötti bűnrészességet a lencse proxyján keresztül. Efira egy vastagabb regisztert választ a bevezető jelenetekhez. Persze, a kamera számára dolgozik, és olyan átlátszó érzelmeket gyakorol, amelyek olyan kiemelkedőek a jelenetekben, mint egy születésszerű kis előadott néző. Van azonban valami visszatartva, egy titok, amely ragaszkodik ahhoz, hogy továbbra is nyilvánosságra kerüljenek. Még a történet előrehaladtával, valamint a közönség és a csillag közötti távolság lerövidülésével Efira rejtélyes tulajdonságokat fog megőrizni, mintha karakterének teljes belső ízét ízlelné, önzően élvezett finomság.

Ez a Revoir Paris előadásának szolipszisztikus ikre, egy újabb fordulás az adócsalástól függ azok felé, akik rá néznek. Annak ellenőrzése, hogy a minőség tovább tükrözi Judith saját önzőségét a meseben. De vajon hazugságai visszatérnek-e az egotizmushoz, vagy a tiszta gondatlanság motiválja? Csak őrült? Egy ponton Judith őrültnek nyilvánítja magát, azt állítva, hogy megijedt a saját elméjétől. Az irányítás alatt nincs ellenőrzés alatt, mint egy olyan pillanatban, amikor Judith úgy tűnik, hogy röviden elgondolkodik a – flörtölésén, valójában – kettős életének hármas megtévesztéssé válásával. Az elhúzódó kettősségek és az elsajátított bűnbánás között az Efira az értelmetlenséget úgy érzi, mint az ész, és elegendő helyet hagy ahhoz, hogy minden rosszul megy.

Kevés ahhoz, hogy a kártyák háza lejusson, az a könnyű kitörés, amely nem tompítja az elárult áruló fájdalmát. Amikor Abdel újabb nőt hoz haza, hirtelen meglátogatja Judithot, valahogy képtelen alkalmazkodni a testéhez a helyzethez, vagy megakadályozni, hogy látása felfedje a szíve igazságát. Ez egy röpke dolog, sokk, amely visszhangként megismétlődik, a tisztaság ingadozik más hazugságok milliárdjában. Az elégedetlen naturalizmus lassan és fokozatosan ad helyet egyfajta operatív expresszivitásnak, amely ritkán emelkedik a sotto voce fölé. Csak akkor, ha Judith teljes és teljes bomlást szenved, akkor hangos lesz.

Ennek ellenére Efira bizonyossága a rekeszes jellemzés felett továbbra is állandó, drámai zsenialitásában szinte erőteljes. A Barraud által Klotz Héléna-val írt forgatókönyv semmi sem lenne a félelmetes tolmács nélkül, amely képes tétekre utalni azon, ami utólagosan kicsi az anodin szélén. Ez nem azt jelenti, hogy Efira küzd a film épülete ellen, mert ez teljes egészében a jelenléte körül épül. Annyira, hogy a kép egyik csúcspontja teljes egészében a színésznő arcán nyugszik, egy kinyilatkoztatás kaszkádja, amely egy lépéssel hátrafelé halad a karakter dekonstrukciójától. Az összes oka – gyász, tehetetlenség, ostobaság – semmi sem az Efira által megtestesített érzelmi következményekhez képest. A kezében Madeleine Collins inkább szégyentelen melodrámát mutat, mint rejtélyt, műfajának stílusai pusztán a magának fekvő nő portréjának keretei, amelyek szétesik az út mentén.