Évekkel ezelőtt úgy döntöttünk, hogy a filmes évfordulókat nem ünnepelhetjük teljesen véletlenszerűen a Film Experience-en, ezért elköteleztük magunkat a 10., 25., 50., 75. és 100. partira. Gyakran kóborolunk, különösen, ha olyan "projektekkel" vagyunk elfoglalva, mint a Smackdown vagy mi, így ez a döntés haszontalan volt, és jövőre valószínűleg el fogjuk hagyni. A tágabb filmkultúra egyébként sem jönne be, mindenféle furcsa évfordulót ünnepelnének (17.! 36.!), hogy újra és újra ugyanazokat a dolgokat ünnepeljék. Ez az egész hosszú út ahhoz, hogy eljussunk ennek a posztnak a lényegéhez (KÉPJEN BE), ami

Mi történt ezen a karácsonyi napon a showbiznisz történetében...

100 ÉVE

 

Valójában fogalmunk sincs, mi történt a showbizniszben pontosan 1921 karácsonyán. Tudjuk, hogy a Tarzan kalandjai (1921) című sorozat Elmo Lincolnnal (az utolsó Tarzan, akinek nem volt edzőtermi teste) nagy siker volt. üzlet abban a hónapban a moziban. És tudod, milyen furcsa rajongunk a Tarzan-képekért. Valószínűleg a negyedik fejezeténél járt az ünnep alatt. A filmsorozatok nagyon népszerűek voltak a néma korszakban, és akkoriban heti rendszerességgel haladtak a következő epizóddal, és általában minden alkalommal egy cliffhanger-re végződtek. Még 30 évig népszerű formája maradt Hollywoodnak, de az 1950-es években elkezdtek meghalni, ahogy a televíziók egyre gyakoribbá váltak az otthonokban. Különös fordulatként a 21. század legnépszerűbb filmjei (szuperhős-franchise) sokkal közelebb állnak ehhez a halott filmgyártási formához, mint más hollywoodi filmformákhoz.

75 ÉVE

1946 karácsonyán került a mozikba a Borotva éle című eseménydráma. A film az év tíz legtöbb bevételt hozó filmje közé került, és négy Oscar-díjra jelölték, köztük a legjobb film díjára. Elnyerte a legjobb női mellékszereplő (Anne Baxter) díjat, amelyet hosszasan tárgyaltunk a Smackdown mellékszereplő egyik legutóbbi epizódjában. A legjobb film másik két jelöltje, az It's a Wonderful Life karácsonyi klasszikus és az Egyéves gyermekkori dráma szintén újdonságnak számított akkoriban a mozikban. Ezen az ünnepen mutatták be a Joan Crawford Humoresque melodrámát is. Jó hónap Hollywood számára.

50 ÉVE

Az 1971-es ünnepnapon a mozikban bemutatott nagyfilm nem eseménykép volt, hanem egy viszonylag olcsó zsaru dráma, a Dirty Harry Clint Eastwood főszereplésével. Annyira népszerűnek bizonyult, hogy majdnem akkora bevételt hozott, mint az akkoriban szintén újdonságnak számító Diamonds are Forever Bond-kirándulás. Piszkos Harry népszerűsége nyilvánvalóan korszellem volt. Az erőszakos embergyűlölő és rasszista zsaruk divatosak voltak 1971-ben. Gondoljunk arra, hogy a The French Connection, amely két hónappal korábban nyílt meg, még nagyobb sikert aratott. Bár most lehetetlen elképzelni egy durva presztízsmentes eljárást Oscar-bajnokként, a The French Connection az év nagy Oscar-behemótjának bizonyulna öt győzelemmel, köztük a legjobb film díjával.

25 ÉVE

1996 karácsonyának napján a The People vs Larry Flynt és az Evita (az imént tárgyaltuk) egyaránt megnyílt a mozikban, mindkét fajtából aranyat remélve: a box office-t és az Oscar-díjat! Mindkét osztályon csak szerény sikereket értek el. Nem ez volt az utolsó alkalom, hogy Courtney Love és Madonna szembekerült egymással a nyilvánosság előtt.

10ÉVE

2011 karácsonyán két legjobb film jelöltje került a mozikba: az azonnal rosszindulatú Extremely Loud és Incredibly Close (az egyik a filmek hosszú sorából, amelyeket az emberek csak a másodperc töredékéig szerettek, és ez a másodperc töredéke az utolsó pillanatban történt a bemutató és a díjátadó szavazás során), és Steven Spielberg epikus fiú és parkó kalandja, a War Horse.

MA


Melyik filmet fogod látni ezen a hétvégén?

A mozizás már nem olyan, mint régen (*sír*), így az egyetlen lehetőség a közeledben valószínűleg a franchise trió: A király embere, a Pókember, nincs út haza, és a Mátrix feltámadás. De ha igazán szerencsés vagy, akkor is elkaphatod a West Side Storyt vagy a Nightmare Alley-t. Néhány városban limitált kiadásban ma nyílik meg a Párhuzamos anyák Penélope Cruz főszereplésével (egy másik pompás előadásban!), amelyet először Velencében tekinthettünk meg, és a Macbeth tragédiája az Oscar-mániás Denzel és Frances főszereplésével (a NYFF-en bírálták el).

Széles kiadásban az új lehetőségek közé tartozik Michael B Jordan az A Journal for Jordan című elveszett katona-drámában, az American Underdog című sportdráma Zachary Levivel, valamint Paul Thomas Anderson kacskaringós, 70-es évekbeli vígjátéka, a Licorice Pizza, amely a két ember közötti különös kapcsolatról szól. iránytalan huszonéves (Alana Haim) és egy 15 éves gyereksztár, aki a barátja szeretne lenni (Cooper Hoffman). Nem vagyok elragadtatva (elnézést a filmkritikus közösségtől!), de Bradley Cooper és Harriet Samson Harris mindketten tiszta dinamit