Az izraeli Oscar-díj nyertese, az Ophir Awards automatikusan az ország Oscar-díjaként pályázik a legjobb nemzetközi film kategóriában. Idén ez a film a Cinema Sabaya, amelyet vasárnap a New York-i Other Israel Film Festivalon mutatnak be, miután a tavalyi fesztiválon mutatták be. Ez egyben Orit Fouks Rotem filmrendezői debütálása is, aki volt olyan kedves, hogy beszéljen velem a filmkészítésről szóló lebilincselő filmhez való hozzáállásáról...

Kalm Kalm Kalm Kalm

 

A Cinema Sabaya sztárja a háromszoros Ophir-díjas Dana Ivgy (Zero Motivation), és ez csak a második filmje, amelyet Izrael Oscar-díjára választottak a 2002-es Broken Wings után. Ivgyt egy csoport nem színész veszi körül, akik egy vegyes zsidó és arab nőket alakítanak, akik az önkormányzati osztályokon dolgoznak, és videókészítési órát vesznek. Ez egy bensőséges film, tele gazdag alakításokkal, különösen Joanna Saidtől, aki elnyerte a legjobb női mellékszereplőnek járó Ophirt. Mióta beszéltem Rotemmel, a Cinema Sabayát a Kino Lorber megvásárolta, hogy 2023 elején moziban, digitálisan és házi videóban is megjelenjen.

Izrael Oscar-történelmének gyors felfrissítése: az ország tíz jelölést szerzett, köztük két alkalommal három egymást követő pályázatot. Footnote volt a legutóbbi jelölt 2011-ben, Foxtrot pedig 2017-ben került fel a szűkített listára. Élvezze az idei Oscar-díjasról szóló beszélgetést Rotemmel az alábbiakban: