November 28-án, szombaton, az idei Governors Awards-on végre meglátjuk a csodálatos Angela Bassett-t, akinek Oscar-szobra van, amely megfelel az övének és hihetetlen karrierjének. Miután elvesztette a Legjobb Támogató Színésznő trófeát a 95. Akadémia-díjjal, a netizens mindenütt elhatározta egy újabb igazságtalanságot, amelyet a mai egyik legfontosabb afro-amerikai thespianus ellen követtek el, 1993-ban sokan úgy gondolják, hogy Oscar-mentes státuszt kellett volna orvosolni. Remélhetőleg most már igazolva vannak. Valójában, ha semmi más, ez bizonyítja, hogy az ipar mennyiben van Bassett mögött, és azon tűnődött, vajon milyen közel volt a szavazás közte és Jamie Lee Curtis között...

Míg Angela Bassett szobra tiszteletbeli, ez továbbra is győzelemnek számít. Talán még inkább, mivel ideális esetben csak egy kiemelkedő teljesítményt kell szállítania, hogy versenydíjat nyerjen. Ott vannak tiszteletbeli címek, azonban figyelembe veszik az egész életen át tartó munkát. Ő nem az egyetlen ilyen örökség, amelyet ebben az évben tiszteletben tartanak.

A versenyképes Oscar-díjat nyert művészeknek rugalmasnak kell lenniük a tiszteletbeli trófeák számára? Azt mondanám, hogy igen, hangsúlyozva ezeknek a díjaknak a karrier-ünnepségként való felfogását, mint a rettegett sminkdíjat. Tehát, bár moroghat, hogy az AMPAS-nak az EGOT-győztes Mel Brooks-tól eltérő személyt kellett volna választania az Akadémia egyik díjának elnyerésére, a kiválasztás indokolt. Végül is kevés filmkészítő annyira alaposan újradefiniálta a nagyképernyős vígjátékot, mint a The Producer auteur. Sőt, az 1968-as találat és a Legjobb eredeti forgatókönyv győzelme után Brooks küzdött az Akadémia radarján. Nem elég egy vonzó bólintás a Young Frankenstein számára és a Song jelölés a Blazing Saddles számára.

A tiszteletbeli Oscar-díj elnyerésének következő nyomvonala Carol Littleton filmszerkesztő, akit csak egyszer jelöltek ki Hollywood leginkább áhított arany bálványáért. Ez volt 1982-ben, amikor a cineaste-t elismerték Spielberg E.T.-jének vágásáért, tökéletesítve a csodálatos kaland érzetét, sci-fi akcióval, amely könny-jerker búcsút eredményez. Rejtélyes, hogy soha többé nem vett részt az Oscar-versenyen, amikor Littleton filmográfiáját nézi. Reagál, hogy számos mágnest összeállított és díjat nyert, köztük a The Big Chill, a Helyek a szívben és a Véletlen Turista.

A 90-es években az erotikus thriller rendkívüli eleme volt, és a klasszikus noir jeleit vette át, amikor olyan címeket szerkesztett, mint a Fehér Palota és a Paul Newman által vezetett Twilight. Ezenkívül, a nagysikerű nyugatról a Noah Baumbach indiáig, áthaladva Demme ambiciózus Szeretettjén, Littleton filmográfiája különféle kincstári ügetés. A filmen végzett munkája mellett a szerkesztőt is elismerni kell a Mozgókép-szerkesztők Céhének alelnökeként tett erőfeszítéseiért, az amerikai mozi-szerkesztők igazgatótanácsában töltött ideje miatt, és szolgálata az Akadémia saját Kormányzótanácsában, amely a szerkesztők ágát képviseli.

Végül a Jean Hersholt Humanitárius Díjat Michelle Satternek, a legjobb városnak adják át a Sundance Filmfesztiválon végzett munkájáért és az Intézet Művészprogramjainak alapító igazgatójaként. A független hangok támogatására tett erőfeszítései négy évtized és öt kapcsolat között zajlanak, örökségének nagy része a Sundance programok kiterjesztésére összpontosított az amerikai mozi határain túl. Az elmúlt években a Sundance Collab-ra összpontosított, egy virtuális platformon, amely reméli, hogy tanulási forrásként szolgál a történetmesélő közösség számára az egész világon. Lehetetlen túlbecsülni Satter hatását, mivel létfontosságú szerepet játszott sok nagy filmkészítő karrierjében.

A perspektíva szempontjából az idei kitüntetések csatlakoznak egy olyan rangos csoporthoz, amely olyan neveket tartalmaz, mint Peter Weir, Liv Ullmann, Elaine May, Samuel L. Jackson, Lina Wertmüller, David Lynch, Cicely Tyson, Agnès Varda, Donald Sutherland, Charles Burnett, Frederick Wiseman, Gena Rowlands, Maureen O'Hara, Steve Martin, Angela Lansbury, James Earl Jones, Jean-Luc Godard és még sok más. Még azt is mondhatnánk, hogy ez egy fantasztikusabb válogatás, mint azok, akik versenyképes Akadémia-díjat nyertek.