Kellemes Ünnepeket! Nagyon kedves, viharos szezont ünnepelünk - díjátadó szezont -, és a mostani kritikusdíj-hullám nagyon izgalmas fejleményeket hozott számunkra. Talán nem ez a legnagyobb megdöbbenés, hogy Jane Campion szigorú, érzéki westernje, A kutya hatalma ennyire kritikus kedvenc lett. Közel két évtized óta ez az első alkalom, hogy Campion egyik telefonját komolyan fontolgatják, de a film figyelemreméltó bemutatása a díjakkal és a legjobb rendezői díjak hatalmas száma, amit ő szerzett, rendkívül megérdemelt, és karrierje általános pályáját tekintve valami. meglepetéstől.

A 2009-es Bright Star óta bemutatott első filmje (és miután két évadon keresztül bemutatta a Top of the Lake című elismert sorozatot), Campion tetszése az Akadémia és a kritikusok körében az évek során vadul megváltozott. Amilyen elragadtatva fogadták A zongorát, az 1996-os merész, céltudatosan kemény élű adaptációja Henry James A hölgy portréja című művéből sok jóindulatot levert, és bármennyire is durva ez a film, az életemben nem tudom megérteni. miért torpedózta meg ez annyira a presztízsét...

Örülök azoknak, akik szerint a Kutya ereje Campion új csúcsa, de aki azt mondja, hogy visszatér a formába, az nem figyelt oda. Lehet, hogy egy kicsi, dedikált sarokban hadonászok a pom-pomjaimmal, de szívesen integetem itt és most.

Mielőtt a Hölgy portréja komolyan elkezdődne, Campion lefegyver minket a nyitórészben. Több új-zélandi nő beszéli meg kedvenc dolgait a csókolózásról hangfelvételben, miközben a produkciós kreditek szerepelnek. Amikor a nyitórész helyesen kezdődik, egy montázs lesz belőlük, ahol fiatal nők pózolnak a kamerának, és egy tisztáson táncolnak, miközben Wojciech Kilar partitúrájának fuvolái szerenádozzák őket. Ez egy szokatlan döntés, egy óda a mai Isabel Archers-hez, valamint egy meglehetősen csábító száraz futás a film számos esztétikai stratégiájához. Stuart Dryburgh kamerája flotta és mozgékony marad, és pompásan figyel a színészek arcára és testére lenyűgöző kompozícióiban, míg Veronika Jenet vágása szorosan tartja az érzelmeket és a hangulatot, megzavarva a kamera hivalkodó vizuális ritmusait, ahányszor fenntartja azokat.

A montázs minden figyelmeztetés nélkül átadja helyét a tényleges filmnek, egy lány kezére írt címről a rettenthetetlen hősnőnk Isabel Archer (Nicole Kidman) közeli képére, amint a rovarok és a madarak száguldanak körülötte, és ráközelítenek. könnyfoltos arcát, ahogy a szemei minden irányba vándorolnak, néha még a kamerát is megpiszkálják. Magánélete hamarosan kétféleképpen is megtörik. Filmileg a vágás vágásával egy közepes felvételbe költözik, amelyből kiderül, hogy egy fa ágán ül, amely nagyon közel van a talajhoz, miközben a fa többi része megvédi őt a naptól. Fizikailag egy olyan ember közeledtével, akiről megtudjuk, hogy egy Lord Warburton nevű művészkrata (Richard E. Grant). Kicsit megdöbbentnek tűnik, amikor végre beszél vele, és megnyugtatja, hogy ha nem akar az ő tulajdonában lévő házban lakni, akkor nem kell, még ha az teljesen biztonságos is. Viccelődik, hogy egyesek nem szeretik a vizesárkot, Isabel pedig, aki kétségbeesetten vágyik minden megerősítésre vagy kedvességre, amit a férfinak adhatna, azt mondja, hogy szereti a jó vizesárkot, ami jelzéssé válik, hogy megerősítse, hogy egy életre megérintette. és továbbra is kedvez neki, ha meggondolja magát. Ez pedig a távozásra utaló jele, eltávolodva egy igen méretes kerttől, ahol egy kis, meghitt összejövetelnek ad otthont, és beviharzik egy kastélyba anélkül, hogy bárkivel beszélne. Nos, beszél a kutyával, és egy fantasztikus szögletes lövéssel felemeli, mielőtt teljesen visszavonulna.

James regénye ezt a találkozást tizenhat korábbi bevezető, jellemzés és felépítéssel kontextusba helyezte, amelyek mindegyike teljesen kimaradt Laura Jones forgatókönyvéből. Mégis, Isabel beszélgetésének mely pontján érezte meg, hogy a halk szavú férfi, akivel beszélgetett, egy udvarló, akit pillanatokkal korábban elutasított? Az előadáson keresztül kapcsolódtál be ebbe? Lencsézés? Irány? Párbeszéd? Csend? A fentiek mindegyike és egyik sem? A Hölgy portréja során Campion a bonyolult interperszonális kapcsolatok kezdetére, közepére és végére ejt bennünket, és arra kér bennünket, hogy utolérjük a képernyőn látható emberek történetét, miközben a jelenetspecifikus érzelmi ütemekre és a történetek sűrű levegőjére hangolunk. , nem teljesen megismerhető életek, amelyek minden szereplőhöz ragaszkodnak. Nem kell sok idő ahhoz, hogy megismerjük ezeknek a figuráknak a színét, temperamentumát és ambícióit, de a bennük rejlő titkok olyan büszkén rejtve maradnak, amennyire csak akarják.

Ha már a rejtélyekről beszélünk, szánnom kell egy percet, hogy megállapítsam azokat a kulcsfontosságú kapcsolatokat, amelyekre A hölgy portréja korai szakaszai épülnek. Isabel Archer egy fiatal amerikai nő, aki Amerikával élt együtt