Az ezt a rendszert használó Oscar-kategóriák (beleértve a legjobb nemzetközi játékfilmet is) döntős listájáról szóló szavazás a múlt héten azzal zárult, hogy a döntős listákat december 21-én teszik közzé. Általános triviális áttekintésünk utolsó részeként (1. pont statisztika és műfajok / 2. pont rendezők) úgy gondoltuk, hogy megnézzük a híres arcokat, akik idén a nemzetközi versenyzők között szerepelnek. Íme a tizenegy legismertebb filmsztár a keverékben, akiket az Akadémia szavazói (és Ön is) felismerhet saját díjkiosztásuk történetéből, nem is beszélve a korábbi klasszikusokról. Ezeket a híres színészeket ábécé sorrendben vesszük sorra, egy többnyelvű spanyol-német sztártól kezdve egy kínai szépségig, mindketten az Aughts-ban váltak ismertté, amikor üde huszonévesek voltak...


Akkor és most: VISZT LENIN! (2003) és MINDEN CSEND A NYUGATI ELSŐN (2022)

Daniel Brühl (Németország minden csendes a nyugati fronton)
Ez a többnyelvű sztár (aki három ország állampolgárságával rendelkezik, és ennél több nyelvet beszél) 2003-ban tört ki a Good Bye Lenin nemzetközi sikerével! (2003), amely mindössze 25 évesen elnyerte neki a legjobb színésznek járó Európai Filmdíjat. Továbbra is ő a legfiatalabb díjazott. Azóta számos projektje két évadot tartalmazott: Az Alienist, az MCU visszatérő gonosz szerepe az Amerika Kapitány: Polgárháborútól kezdve, valamint a The Edukators, az állatkerti gondnok felesége, a Woman in Gold, az Ötödik birtok, a Bourne-ultimátum és számos filmek Julie Delpy színésznővel/írónővel/rendezővel. Szerepelt a legjobb film díjára jelölt Inglorious Basterds (2009) kategóriában, és saját „majdnem megvan” stílusú Oscar-kampánya volt a Rush (2013) versenydrámáért. A német Good Bye Lenin után ez a harmadik szereplése az Oscar-díjon! (2003 – abban az időben nagy horderejű pofátlanság ebben a kategóriában, de BAFTA-ra és a Globes-ra is jelölték), valamint a francia Joyeux Noel (2005 – Oscar-jelölés).

OPAM OPAM OPAM OPAM OPAM OPAM OPAM OPAM OPAM OPAM OPAM OPAM OPAM OPAM OPAM OPAM OPAM OPAM OPAM OPAM OPAM OPAM


Akkor és most: BAD EDUCATION (2004) és BARDO (2022)

Daniel Giménez Cacho (mexikói Bardo)
Bár Madridban született, ez a többszörösen díjnyertes színész Mexikóban vált híressé. Leghíresebb filmes szerepe vitathatatlanul a ragadozó Padre Manolo Pedro Almodóvar Rossz oktatás című filmjében (2004). Bár az arca azonnal felismerhető számos spanyol nyelvű filmből, ironikus módon a leghíresebb klasszikusa lehet az, amelyben nem szerepel; Ő az Alfonso Cuarón remekmű, az Y Tu Mama Tambien (2001) mindentudó, felidéző narrátora. Bardo hatodik alkalommal jelenik meg az Oscar-díjban a mexikói Cronos (1992 - Ariel-díjas legjobb színész kisebb szerepben), Deep Crimson (1997 - Ariel-díjas, legjobb színész) és Innocent Voices (2004), spanyol Blancanieves (2012 - Goya-jelölés) után. / Premios ACE-díj a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában), és az argentin Zama (2017 – Platino jelölt / Premios ACE win a legjobb férfi főszereplő), bár egyiket sem jelölték Oscar-díjra.


Akkor és most: ONCE WERE WARRIORS (1994) és MURU (2022)

Cliff Curtis (új-zélandi Muru)
A maori származású új-zélandi színészt A zongora (1993) és a Once Were Warriors (1994) című hazai klasszikusokban láthatta először a nemzetközi közönség. Ezek után a filmek után (többnyire) Hollywoodba ment, a Fear the Walking Dead című sorozat főszereplésével, és olyan filmekben szerepelt, mint a Blow, a Three Kings, a Runaway Jury, a Rapa Nui, 10 000 BC, és a Fast & Furious Present: Hobbs & Shaw sok más mellett. sokféle etnikum (ahogyan Hollywoodban évtizedeken át nem WASPy színészek is alkalmazták). Mellékszerepeket kapott olyan Oscar-díjra jelölt filmekben, mint a The Piano (1993), a The Insider (1999), a Training Day (2001) és a Whale Rider (2003). Mivel általában angol nyelven dolgozik, ez az első alkalom, hogy Oscar-díjra pályázik ebben a kategóriában.

 

Akkor és most: NINE QUEENS (2000) és ARGENTÍNA 1985 (2022)

Ricardo Darín (Argentína Argentína, 1985)
A 65 éves argentin szupersztár gyerekszínészként kezdte karrierjét az argentin televízióban, de csak az Aughts-ban vált nemzetközileg ismertté a Nine Queens (2000) és a Son of the Bride (2001) egy-két ütésével. . Fia, Chino Darín (El Angel, Egy tizenkét éves éjszaka) követte őt a filmsztárságba (és az Oscar-díjas presztízsfilmekbe). Argentína 1985-ben Ricardo Darín 8. szereplése az Oscar-díjban (mindegyik Argentínából származik) a Menyasszony fia (2001 - Oscar-jelölés), Kamcsatka (2002), Az aura (2005), XXY (2007), A titok a szemekben (The Secret in the Eyes) után. 2009 - Oscar-díjas), Carancho (2010), Vad mesék (2014 - Oscar-díjra jelölték) és Heroic Losers (2019).


Egykor és most: ROMANZO CRIMINALE (2005) és NOSTALGIA (2022)

Pierfrancesco Favio (Olaszország nosztalgia)
Háromszor nyerte meg Olaszország saját Oscar-díját, a David terhadap Donatello-díját a Romanzokriminal (2005), a Romanzo terhadap una strage (2012) és az Áruló (2019) filmekben. Jelenleg eléggé lendületben van a legutóbbi három sztárjárműve, a The Traitor (2019), a Padrenosto (2020) óta.