Ideje elindítani az éves áprilisi bolond előrejelzéseket. Azt mondjuk, hogy kudarcot vallunk, és "bolondnak" hívjuk őket, nem csak áprilisi bolondoknak (bár igen, ezek nagy része májusban lesz - fogd be!) hanem azért, mert oly keveset tudunk az év versenyzőiről az év elején. Az ugrás után a játékban lévő animált képek listája és annak lehetősége, hogy a két női kitörés 2021-től ”'A West Side Story fej-fejbe kerülhet ebben a kategóriában zenei főszereplőkként... 

A KÁRT, HOGY LÁTNI. De itt több INFO...

PEDIGREE POWER 

Csirkefutás: A Nugget hajnalja (Netflix / Aardman) november 10-én
Az eredeti Chicken Run, Aardman legnagyobb box office slágere, Lehet, hogy az első Oscar-díjas a Legjobb animált játék kategóriában, ha az Akadémia egy kicsit hamarabb elkészítette a kategóriát. Csak két stop-motion cím nyert valaha az Oscar-díjat, mivel az Akadémia rögeszmésen játszik a Disney-n (ami viszont rögeszmésen elcsúszik a CG címeken): Wallace & Gromit a nyúl átokjában (2005) és Guillermo Del Toro Pinocchio (2022). Ezért a kártyákat egymásra rakják, még akkor is, ha az elődjének felel meg.

Elemi (Disney / Pixar) június 16
Peter Sohn, aki a Lightyear ("Sox") kiemelkedő karakterét fejezte ki és korábban a Jó Dinoszaurusz rendezője volt, a kamera mögött található ez az eredeti fantasy-kaland egy városról, ahol mindenféle elem (tűzvíz és levegő) él. Cannes-ban premierje lesz a színházi megjelenés előtt. A Pixar eddig 26 funkciót adott ki, és a 23 közül, amelyek jogosultak voltak erre az Oscar-ra, 17-et jelöltek ki. Itt van egy figyelemre méltó bosszantó darab trivia. A hat Pixar-film közül, amelyeket Oscar adott át erre a kategóriára, csak egy volt nem folytatás / előzmény: A jó dinoszaurusz (2015). Tehát jobb szerencsét ezúttal Sohnnak! 

Hogy élsz? (GKids / Studio Ghibli) TBA
Az ikonikus 82 éves auteur, Hayao Miyazaki visszatér a nyugdíjból (mint a természete) tíz év első filmjével. Miyazaki a világ legelismertebb auteurja ebben a közegben, és korábban Howl Mozgó Várának jelölték (2005), és a The Wide Rises (2013), és korábban a Spirited Away (2002) nyert. Ha a How Do You Live-t, amelyet Japánban terveznek megnyitni ezen a nyáron, jól fogadják, és időben eljuttatja az Egyesült Államokba, akkor ebben az évben nagy hatalmi szereplő lehet. Hogyan élsz Miyazaki egyik kedvenc könyve alapján, egy 1937-es YA regény egy tizenéves fiú szellemi útjáról apja halála után, és egy napló, amelyet nagybátyja olvas.

Spider-Man a Spider-Verse (Columbia / Sony / Marvel) június 2-án
Az eredeti Into the Spider-Verse (2018) kritikus összetörés és box office sláger volt, és megérdemelte az Oscar-ot. Mit fognak tenni egy encore-hoz, amikor az úttörő animációs stílus nem sokk a rendszer számára, hanem már befolyásos? Lehet-e villámcsapás kétszer Oscar folytatása ellenére (a Toy Story sorozat kivételével)?  A 2018-as film rendező triója eltűnt, helyére Joaquim Dos Santos (aki több elismert animációs TV-sorozaton dolgozott), Kemp Powers (aki a Soul társigazgatója volt, és Oscar-jelölést kapott a One Night Miami-ban való írására) és Justin K Thompson (az Into the Spider-Verse produkciós tervezője)

A "LEGJOBB OLDAL TÖRTÉNETE" KÖVETKEZŐ Arc-OFF

Helyesírás (Apple / Skydance) TBA kiadási dátuma
A 2021-es "Maria" kitörés, Rachel Zegler, a klasszikus West Side Story újjáépítése óta igényes. Jön élő akcióképek, de először varázslatos hercegnő hangos szerepe.  Vicky Jenson (Shark Tale) irányítja ezt a zenei fantáziát, melyben Nicole Kidman és Javier Bardem is szerepel, mint királynő és király. 

Kívánság (Disney) november 22-én
A 2021-es Oscar-díjas "Anita", Ariana DeBose szintén kereslet volt. Oscar-győzelme óta több kis TV-szerepet töltött be, és rengeteg filmje van a posztprodukcióban, beleértve ezt a zenei fantáziát, amelyben egy fiatal lányt játszott, aki többet szerez mint amire számít, amikor egy problémamegoldó csillagra vágyik. A Disney (nem Pixar fajta) nagyon jól teljesít a Legjobb animált játék kategóriában, eddig 13 jelöléssel és 4 győzelemmel. A Wish rendezője: Oscar-díjas Chris Buck (fagyasztott) és első alkalommal rendező Fawn Veerasunthorn (aki korábban mind a Raya, mind az Utolsó Sárkány és a Moana mellett dolgozott). Chris Pine és Alan Tudyk támogatják a DeBose-t a hangmunkában. 

WILD KÁRTYÁK?

Migráció (univerzális / megvilágítás) december 22 
A megvilágítás csak egyszer volt az Oscar-keverékben (Despicable Me 2), de több animált blokkot szállítottak a mozikba. Ha van esély a narratív díjak megváltoztatására, akkor talán az Emmy mágnes, Mike White (Fehér Lótusz) útján jön, aki ezt a vígjátékot írta egy kacsacsaládról, amely délre indul a tél. Az eredeti történet karácsonyi kiadása legalább a box office bizalmát sugallja. 

A Majomkirály (Netflix / Pearl) kiadási dátuma TBA 
Ez a fantázia egy sárkánykirályról és majomkirályról szól. Nem tudjuk, hogy időben készen áll-e, de két korábbi Oscar-jelöltből származik, Peilin Chou (Over the Moon) és Anthony Stacchi (The Boxtrolls) rendezőből. A hangszereplők között szerepel az ázsiai színészek, köztük Stephanie Hsu, Hoon Lee, BD Wong, Bowen Yang, Jodi Long, Jolie Hoang-Rappaport. Jimmy O Yang a titkos szerepe. 

EGYÉB ENGLISH NYELV CÍMEK

 

Coyote vs Acme (Warner Bros) kiadási dátuma TBA
Rögzített (Sony / Imageworks) Genndy Tartakovsky ezt az R-besorolású vígjátékot egy kutyáról irányítja, aki szerelmes egy szomszédos show-kutyába, de hamarosan ivartalanításra kerül. Az Akadémia nem mutatott nagy érdeklődést a felnőttkorú animáció iránt, de látni fogjuk.
Magas a felhőkben (Netflix / Gaumont) TBA kiadási dátum Paul McCartney regénye alapján
Leo (Netflix) november 22
A varázsló elefántja (Netflix / Animal Logic) március 17-én már streaming a Netflix-en, bár nem volt sok beszélgetés. Ez egy kaland egy 2009-es regény alapján 
Ruby Gillman, Tizenéves Kraken (Universal / Dreamworks) június 30
Super Mario Bros film (univerzális / megvilágítás) április 5. Az embereket sokkolta, amikor a gengszterek box office volt, de kellett volna? Ennek ellenére nem valószínű, hogy ez az Oscar-játékban lesz, figyelembe véve a kritikus csöpögést és még sok más kiemelkedő animációs funkciót
Tinédzser mutáns Ninja teknősök: Mutant Mayhem (Paramount / Nickelodeon) augusztus 4
Trolls Band együtt (Universal / Dreamworks) november 17. Az előző Trolls film meglepően jó móka volt. De Oscar nem harapott, és nem mutattak nagy szeretetet a kategóriában szereplő folytatások iránt (Toy Story és How to Train Your Dragon franchise, amely megbízható kivételek)
 

NEMZETKÖZI CÍMEK, AMELYEK VAGY NEM LEHETSÉGEK A VÁLTOZÓK TONJÁNAK MÓDOSÍTÁSÁHOZ (USA ELOSZTÁSA, GYÁRTÁSI IDŐ, BEJELENTKEZÉSI ÉRDEK, stb.) 

 

Fekete lóhere: A varázsló király kardja (Japán) - manga adaptáció egy fantasy világról (Netflix, június 16.)
Blue Giant (Japán) - manga adaptáció egy középiskolai tanárról, aki jazz zenész lesz


Deep Sea (Kína) - egy fiatal nő víz alatti fantáziában
DragonKeeper (Kína / Spanyolország) - fantasy CG. Bill Nighy angol nyelvű hangszereplő
Ernest & Celestine 2: Utazás Gibberitia-ba (Franciaország) - A medve és az egér pár a 2013. évi Oscar-díjból charmer visszatért, ezúttal Ernest meglátogatására' hazája és javítsa meg hegedűjét.
Múmiák (Spanyolország) 
Suzume (Japán)
 

LEHETSÉGESEN SZERETŐ CÍMEK A GYÁRTÁSBAN, HOGY FELSZERELIK? 

 

Menekülés a kalapból (Netflix) - CG történet egy nyusziról, aki elmenekült a varázsló kalapjából. Mark Osborne-tól (Kung Fu Panda)


Nimona (Netflix) - Az alakváltoztató fiatal nőkről szóló nagyszerű webkomikus adaptációja már régóta a termelés és fejlesztés különféle formáiban és fordulatban van. Állítólag ezen a nyáron kezdődik a szűrés, de még nincs tényleges kiadási dátum.
Wildwood (Laika) - Stop motion fantasy adaptáció egy fiatal lányról, aki elrabolt testvére megmentésére indul. A stop motion filmek hosszú időt vesznek igénybe a produkcióban, és bár ez 2022-ben kezdődött a filmkészítésben, még nincs világos értelme annak, mikor érkezik meg. Carey Mulligan és Jacob Tremblay biztosítják a testvérek hangját. Ennek ellenére a) kitűnővé válunk és b) lenyűgözzük az Oscar-választókat és a közönséget, mert Laika messze van az arany nyeréséről.