Az Amerikai Filmintézet megnevezte 2022 tíz legjobb filmjét és televíziós műsorát, amivel mindannyian lendületet adnak a díjátadó beszélgetésnek. És egyértelműen ez az, amiért a díjat szánják, tekintve, hogy minden évben eltökélten mainstream Oscar- és Emmy-listájuk van (korai éveikben néha kicsit kalandosabbak voltak, bár még mindig a mainstream). A filmek két „legmerészebb” választása, ha lehet annak nevezni őket, a Nem és a She Said, amelyeknek jelenleg nincs nagy Oscar-díja, bár a Nope jól teljesít a legjobb tíz lista elején/előfutára. évad.

Az AFI listái a filmben és a televízióban, valamint néhány kommentár az ugrás után...

Az év AFI filmjei

 

inaj inaj inaj inaj inaj inaj inaj inaj inaj inaj inaj inaj inaj

„Avatar: A víz útja”
"Elvis"
“Mindent mindenütt egyszerre”
„A Fabelmanek”
"Dehogy"
"Azt mondta"
"KÁTRÁNY"
"Top Gun: Maverick"
„A nőkirály”
„Nők beszélnek”
 

Minden jó kép, ha *nagyon* biztonságos. Bár szeretjük a She Said-et (szolid újságírói dráma), de az év tíz legjobb filmje közé sorolni, mondjuk nagyvonalú! Talán ha a díj „az év legfontosabb témájával rendelkező amerikai filmek tíz legjobbja” lenne, akkor értelmesebb lenne. A legjobb film egyetlen nagy reménysége, amelyet kihagytak, a Babylon, az Üveghagyma és a Pinokkió voltak. De természetesen a BP néhány reménysége, mint például az Empire of Light (Egyesült Királyság), a Living (Egyesült Királyság), a Decision to Leave (Dél-Korea) és a Triangle of Sadness (Svédország) nem volt jogosult, mivel nem amerikai produkciók.

Tavaly az AFI listája megegyezett az Oscar végső legjobb film listájával 8/10-vel, a Tick Tick Boom és a Macbeth tragédiája pedig a jelölés reggelén esett le a nem amerikai Belfast (Egyesült Királyság) és a Drive My Car (Japán) filmekkel szemben.

AFI különdíj

„A Banshees of Inisherin”
Mivel az AFI-t annyira megszállottja az Oscar-zümmögés, mindig különdíjat ajánlanak fel egy Oscar- vagy Emmy-jelöltnek, aki kívül esik a hatáskörükön (amerikai mozi/televízió). Idén ez a megtiszteltetés Martin McDonagh sötét, metaforikus vígjátékaé, amely egy barátság hirtelen végéről szól. Azzal érvelnénk, hogy az Oscar-versenyben szereplő filmek közül jelenleg ez a legerősebb, mivel nincsenek hangos leszólásai, és folyamatosan minden célpontot eltalál az előfutárok elismeréséért vívott harcban (a korábbi filmek, amelyeket ilyen "különleges" módon díjaztak azóta nem tudtak bekerülni a legjobb tízes listán a legjobb film díjazott parazita és a legjobb film jelöltjei közé, Belfast és Roma)

Az év AFI televíziós műsorai

 

„Abbott Elementary”
"A medve"
„Better Call Saul” (5. szereplés ezen az éves listán)
„Hacks” (ismétlés a tavalyi listáról)
"Mo"
"Pachinko"
„Reservation Dogs” (ismétlés a tavalyi listáról)
„Végszegés”
„Valaki valahol”
„The White Lotus” (ismétlés a tavalyi listáról)